Остъкляване на тераса

Безспорно остъкляването на терасата е солидна инвестиция, която носи безброй позитиви. За съжаление обаче има един куп неща, които трябва да вземем под внимание преди да възложим задачата на дадена фирма. Нашият съвет е да направите детайлно проучване на всички аспекти, включвайки цена, материали, монтаж, фирма, поддръжка и други.

За да ви помогнем в тази не лека задача, сме събрали списък с 20 важни неща, които да вземем под внимание преди да остъклим терасата у дома.

 1. Преди да пристъпите към избора на фирма и разглеждане на ценови предложения, информирайте се каква е актуалната процедура по издаване на разрешително за остъкляване на тераси в България.
 2. Жизнено важно условие преди да пристъпите към остъкляването е да се уверите, че терасата ви е отлично хидроизолирана (устойчива на константна влага) и топлоизолирана (устойчива на резки температурни промени), като в това число влизат пода и тавана на терасата.
 3. Изчислете добре каква е сумата, която можете да отделите за остъкляването на терасата ви.
 4. Калкулирайте и колко можете да отделите за допълнителни разходи, като средство да се предпазите от силното слънце през дневните часове (ролетни щори от плътна материя, дърво или PVC материал)
 5. Съветвам ви да се спрете на качествени материали, или в случай, че бюджетът ви е силно ограничен – избягвайте най-евтиното на пазара. То обикновено излиза най-скъпо след време.
 6. Проучете кои са надеждните фирми с добра репутация в момента. Остъкляването на терасата е солидна инвестиция, която се надяваме да ни служи вярно дълги години.

Остъкляване на тераса

 1. Потърсете безплатна консултация и направете повече от 3 запитвания преди да изберете фирма.
 2. Задължително проучете дали остъкляването идва с гаранция.
 3. Информирайте се относно предимствата и недостатъците на различните материали за остъкляване на тераса – ПВЦ, алуминиева дограма, дървени рамки и други.
 4. Попитайте за информация относно качеството на профилите, които ще се използват. В някои случаи е възможно да са несъвместими с тези на други фирми и ако ви се наложи подмяна в бъдеще – това да е във ваш (финансов) ущърб.
 5. Не подценявайте важността на момента с качественото премахване на старата дограма преди да се постави новата.
 6. Изключително важно е монтирането на конструкцията. Обърнете се към професионалисти в областта и не пестете средства от инсталацията – от това зависи живота на остъклението.
 7. Много хора са пострадали от непрофесионално изработване и монтиране на дограмата. Запомнете – не трябва да има повече от определения минимум разстояние между стъклопакета и рамката.
 8. Вземете под внимание, че понякога при използване на алуминиеви профили с отваряне чрез плъзгане, при отрицателните зимни температури е възможно да се появи проблем при отваряне на прозорците, защото се получава замръзване в каналите.
 9. При избора на остъкляване, вземете под внимание факта, че по-големите прозорци пропускат повече слънчева светлина в дома ви и намалят сметките за отопление през зимата. Количеството на слънчевата светлина се определя основно от изложението на терасата.
 10. Остъкляването на терасата при всички положения е добра инвестиция, но най-вече за апартаментите с ограничена площ. То позволява ефективното използване на допълнителна част от дома и създава усещане за простор.
 11. ПВЦ дограмата, която е най-широко използвана за остъкляване, има редица предимства: лека конструкция, лесна направа на нужната конфигурация, лесна поддръжка, разнообразни декоративни решения.
 12. Съвременните технологии на остъкляване дават възможност да се предаде различна форма на дограмата (права или овална).
 13. Информирайте се относно поддръжката на дограмата (някои материали, като дървото, изискват повече поддръжка във времето).
 14. Самопочистващото се стъкло има покритие, което разгражда органичните замърсявания и е проектирано така, че да позволи на дъжда да се стича плавно. Изберете тази опция за прозорци или покривни светлини, които не могат лесно да бъдат достигнати.

Надяваме се, че сме били полезни и ще ви помогнем да направите правилния избор относно остъкляването на терасата у дома!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *