Сенник

Факт е, че сенниците се изработват от качествени материали и имат здрави конструкции, за да могат да издържат на климатичните предизвикателства по всяко време на годината. Но въпреки това се амортизират и замърсяват. Затова е добре да полагате известни грижи, за да може сенникът ви да бъде дълго време в добро състояние – чист и добре функциониращ.

Правила за поддръжка на сенник/тента

За да запазите доброто състояние на механизмите и частите на сенника, добре е да спазвате следните правила:

* Съберете го, когато има сняг, дъжд или буря, особено ако е по-голям. Тежестта на снега и дъжда ще разхлабят поддържащите сглобки. Силните ветрове пък могат да го откъртят заради голямата площ на платното.

* Задължително проверявайте дали има паднали предмети, клони или листа, преди да съберете сенника. Ако има, отстранете ги.

* Никога не напъвайте механизмите насила, ако не се затварят и отварят плавно.

* Извиквайте периодично квалифициран специалист, който да проверява състоянието на елементите и механизмите. По-добре е да смените болт или да смажете навреме, отколкото да се наложи да правите голям ремонт по-късно.

Как да почистите сенника

Тъй като е постоянно навън, изложен на слънце, дъжд, вятър, запрашаване и какво ли още не, сенникът се зацапва сравнително лесно. За да се радвате на красотата му, налага се периодично да го почистване.

Почистването на тентата не е трудно, но е добре да знаете няколко неща предварително.

  1. Почистване на металните части

За периодично почистване на механизмите и държачите на сенника е достатъчно да ги забърсвате с влажен парцал. Но е добре понякога да правите и по-сериозно измиване.

За целта са ви нужни вода и разтворим препарат за почистване на метал. Можете да опитате и с други препарати, но не е сигурно дали ще ви свършат добра работа. Намокрете предварително конструкцията, за да избутате праха. После потопете мека четка в разтворения препарат и внимателно изтъркайте металните части. Изплакнете добре с чиста вода. Можете да използвате градински маркуч, пулверизатор или просто да поливате с удобен съд.

  1. Почистване на платнището

Започнете почистването на платнището с обикновена прахосмукачка, метла, четка или силна струя вода, за да отстраните слоевете прах, паяжини и груба мръсотия. След това можете да преминете към по-сериозно пране на сенника.

Ако платнището е от акрилен плат, бъдете много внимателни. Акрилният плат е чувствителен към някои препарати и ако ги използвате, може да увредите водоустойчивото му покритие, което ще доведе до преждевременно износване и неприятности.

За почистване на акрилния плат препоръчваме да използвате само разтворен течен сапун. Дори перилните препарати са твърде силни за него понякога. Перете платнището внимателно, като търкате с мека четка или гъба, потопена в разтвора. Не е добра идея да оставяте препарата да изсъхва, така че просто изтърквайте определен участък и го изплаквайте веднага.

За почистване на платнище от винил можете да си позволите една идея по-силни препарати, включително и неразтворени. Отново е задължително накрая да отмиете добре.

Не използвайте абразивни препарати, които могат да наранят покритието на платнището и да направят сенника податлив на дъждове и снегове. Не натискайте твърде силно, за да не натоварвате излишно конструкцията.

За повече информация за сенниците и тентите можете да се обърнете към нашите специалисти, които имат познания, умения и опит в монтирането и поддръжката на различни видове тенти и сенници.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *