PVC дограма поддръжка

За да ви помогнем да удължите периода на експлоатация на вашата алуминиева или ПВЦ дограма, екипът на Rhino Systems, събра някои от най-важните правила и съвети при поддръжката на дограмата у дома.

Изключително важно е да премахнете защитното фолио в рамките на няколко дни (до 3 месеца максимум) след монтирането на дограмата, за да не се излага дълго на преки климатични влияния. Ще си спестите доста нерви, време и усилия.

Съвет: В случай, че сте го придържали, в никакъв случай не използвайте остри предмети, като шпатули и ножове, за отстраняване на фолиото.

Съвети за поддръжката на дограмата

Списъка със съвети за поддръжката започваме от стъклената част на дограмата, която се почиства най-лесно със специализирани препарати. В случай, че не искате да инвестирате в такива, кофа с топла вода, 100% памучна кърпа (или друг плат) и вестник също ще свършат идеална работа.

Избягвайте разяждащи и абразивни препарати, както и сух парцал за абсолютно всяка една част от дограмата. Абразивът ще наруши лаковото покритие на рамката на дограмата, а сухият парцал би разнесъл по-едри прахови частици и твърди боклуци, които ще надерат рамката и стъклата.

Подобно на стъклата, рамката също трябва да се мие редовно и отвън и отвътре с топла вода или щадящи препарати. По този начин ще гарантираме безотказната експлоатация на дограмата за дълги години.

Уплътненията, които са по дължината на крилата и касата също трябва да се почистват периодично от прах и натрупани замърсявания. В никакъв случай не използвайте остри режещи предмети в опита си да проникнете до труднодостъпните части, защото може да нарежете уплътнението и след това да влиза вятър и студ.

Ако уплътнението евентуално излезе от „леглото“ си, единственото, което трябва да направите е да натиснете с пръст, за да го наместите обратно в каналчето.

Специалисти в областта съветват да мажете уплътненията с течност на водна или силиконова основа поне два пъти годишно, за да им осигурите добра защита.

След продължителна експлоатация, дръжките на алуминиевата или ПВЦ дограма често се разхлабват. В този случай, повдигнете декоративната капачка и я завъртете под прав ъгъл, за да имате достъп до винтовете и да можете да ги затегнете бързо или лесно.

Ежегодно трябва да смазвате подвижните елементи на дограмата с масло или грес, съдържащи 0% киселини, защото те ще предизвикат корозия.

Накрая, уверете се, че проветрявате помещенията от дома ви, за да предотвратите евентуалната поява на кондензация, която от своя страна би довела до избиване на мухъл и плесен в интериора.

Ако прозорците ви започнат да се запотяват – това е сигурен знак, че е време да проветрите, дори навън да е много студено.

Надяваме се, че сме ви били полезни!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *