Алуминиеви плъзгащи врати

Плъзгащите врати не са най-често срещаният избор нито в интериора, нито в екстериора. И все пак има ситуации, в които са незаменими. Тъй като нямат нужда от допълнително място за отваряне, те са идеалното решение за малки помещения. Освен това са най-добрият избор тогава, когато е необходим голям отвор за преминаване.

Вижте още: Нашите видове профили и предложения за Алуминиева дограма

Какви видове плъзгащи врати има

На първо място, плъзгащите врати се различават по материала, от който са изработени. Както всяка друга дограма, те също могат да имат рамки от дърво, PVC или алуминий. И макар че всички се движат по релси, които задават равнината на плъзгане, те могат да се отварят по различни начини.

При някои видове вратата се приплъзва успоредно на стена, неотваряема част или друго плъзгащо се крило. При други релсите влизат в стената и крилото става невидимо, когато е отворено. При трети крилото се състои от няколко части, които се нагъват под формата на хармоника и се приплъзват чак до края на релсите.

Освен това съществуват и различни системи за придвижване на крилата – обикновено плъзгане, плъзгане с повдигане, плъзгане с избутване, сгъване. Водещите релси могат да бъдат на пода или на тавана. Обковите могат да заключват вратата в повече или в по-малко точки и да осигуряват по-плътно или по-лошо затваряне. Вариантите са наистина много, така че когато решите, че имате нужда от плъзгащи врати, най-добре е да получите консултация от специалист по дограма.

В следващите редове ще се фокусираме върху предимствата и недостатъците единствено на плъзгащите врати, направени от алуминиеви профили.

Предимства на алуминиевите плъзгащи врати

Част от плюсове им се дължат именно на материала, от който са изработен. Алуминият е здрав, издръжлив и некорозиращ, което означава, че на практика е вечен. Той не се влияе от промени в климатичните условия, дори когато са резки или с големи температурни амплитуди. Качественият алуминий не се напуква, не се измята и запазва формата си задълго. Поддържа се лесно и не изисква някакви особени грижи.

Именно здравината на материала позволява направата на алуминиеви плъзгащи врати с необичайни размери, тъй като големите крила са тежки и изискват стабилна конструкция. Някои от системите за алуминиево плъзгане позволяват крилата да са високи до 3 м и да тежат до 250 кг, като в същото време се отварят и затварят с изключителна лекота в продължение на години.

И не на последно място, алуминиевите профили предлагат най-богатата цветова гама сред всички други видове дограма, включително и в декор, наподобяващ дървесина. Това предимство също не е за пренебрегване, особено когато държите на стилния интериор и екстериор на дома или офиса си.

Недостатъци на алуминиевите плъзгащи врати

Металът е здрав, но и топлопроводим материал. Това означава, че ако не е добре направена, външната врата ще бъде студена през зимата, гореща през лятото и ще създава условия за конденз. Този недостатък е преодолян със създаването на профили с прекъснат термомост, които дават много добър коефициент на топлоизолация.

Вторият основен недостатък е по-високата цена в сравнение с PVC дограмата. Въпреки това разходът е оправдан, когато издръжливостта и големината на крилото са от значение.

За повече информация по темата можете да се обърнете към нас през формата за контакти.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *